Over de Buy-out

De buy-out

In Nederland betaal je bij commercials naast het inhuren van de stem voor zijn stemmenwerk ook voor het uitzendrecht, de buy-out wordt vaak afgesproken voor een jaar. Dat betekent dat je voor commercials die langer dan een jaar worden ingezet, opnieuw met de stem moet onderhandelen. Mits je een repeat-fee vooraf hebt afgesproken.

Het komt niet vaak voor, maar je zal als stem maar iets hebben ingesproken en jezelf jarenlang terug horen. Daar wil de stem om begrijpelijke redenen compensatie voor zien. Mocht je dus een langdurige campagne in gedachten hebben, is dit zeker iets om vooraf te bespreken.

Voor bedrijfsfilms, voicemail en e-learning geldt (bijna) nooit een repeat-fee. Iets wat online wordt geplaatst heeft meestal geen vooraf geplande einddatum tenzij het voor commercial doeleinden wordt gebruikt.

 

Hoe werkt de buy-out

Als de opdracht commercial doeleinden heeft moet er ook een Buy-out tarief worden betaald. De buy-out staat voor de uitzendrechten die een opdrachtgever voor 1 jaar afkoopt. Willen ze de rechten na een jaar verlengen dan komt er een repeat-fee.